Moppesanningar och andra funderingar

En bra sak med löpträning är att man har tid att fundera. Kanske är det den enda bra saken med just löpträning…

Det tänkte jag på idag när jag var ute i spåret och inledningsvis  hängav mig åt ohämmat vältrande i självömkan. Efter att ha ältat det där med hur synd det var om mig och hur tappert jag kämpade så tröttnade jag mitt gråtmilda gnäll och började fundera på varför jag befann mig där. Varför gör jag detta? Det visade sig att jag tror på hela den här tränings- och sundhetsfascismen som i många år spridits som en farsot genom västvärlden. Rör dig! Ät sunt! Undvik övervikt! … …bla, bla, blaaa.

Tydligen har jag gjort en direkt koppling mellan min relativt goda hälsa och min (relativt patetiska) träningsdos. Det är tack vare träning jag slipper influensor och magsjukor, benbrott, migrän och digerdöden och en hel massa andra sjukdomar och tillstånd som alldeles helt säkert hade drabbat mig om jag inte plågat mig med träning lite då och då.

En liten röst bak i huvudet försöker göra sig hörd när jag tänker dessa fantastiska tankar, en röst som säger; Men du… generna då? Har de inget alls att göra med din relativt goda hälsa? Generna… Hmmm… Jo, jag har visserligen att brås på. Mina föräldrar är runt 80 nu och uppför sig som vore de i den gyllene medelåldern vad gäller hårt och slitsamt arbete. Mentalt sett verkar de också hänga med… Och de har förstås tränat hela livet? Och ätit sunt? Nej. Utan att på något sätt påstå motsatsen så kan jag inte heller påstå att så är fallet.

Den här sanningen som min hjärna serverade var alltså en s.k moppesanning. Det uttrycket lärde jag mig på en god väns 40-årsdag då hans bror höll tal och berättade om broderns fäbless för att servera sagolikt sannolika sanningar i tid och otid. Det sagolika med dessa sanningarna är att de låter så genomtänkta och absolut trovärdiga att de ofta slinker ner som äkta sanningar. Talarens teori var den att brodern funderade på dessa ting då han fortskaffade sig genom staden, företrädesvis på moppe vid den tiden, och ”fann” sanningar som han själv höll för så sannolika att han ”glömde” att han själv kommit på dem. Det var bara, sa talaren, då man själv visste med 110%ig säkerhet att det brodern sa inte var med sanningen överensstämmande som man förstod att det var en moppesanning. Och till och med då blev det ibland klurigt eftersom brodern är så vältalig. Man kunde lätt råka i tvivelsmål över sanningshalten i den sanna sanningen när man lyssnar på broderns, ofta mycket mer snillerika, sanningar.

Jag tänkte på det där när jag hade vältrat mig i egenkärlek över min fantastiska förmåga att träna mig till i det närmaste perfekt hälsa med en så exakt väl avvägd träningsdos. Kanske den lilla snusförnuftiga rösten ändå har något litet korn av sanning i sig, tänkte jag. Kanske är det så att min brist på vacklande hälsa inte helt och hållet hänger ihop med mina tillfälliga utbrott av träning..? Kanske har jag serverat mig själv en moppesanning?

Nu är det ju inte så att moppesanningar och äkta sanningar inte kan vara samma sak. Det händer ibland.

Så, innan jag tog de sista stapplande stegen mot ytterdörren enades jag med mig själv om att mitt hälsotillstånd nog beror på såväl bra arvsmassa som bra mat och lite fysisk späkning emellanåt.

Men visst hade det varit bra om cancer, migrän, allergier, kräksjuka och andra icke önskvärda åkommor kunde undvikas genom några kilometers jufsande i skog och mark samt förtäring av ägg från frigående maniskt lyckliga hönor och kött från lika vansinnigt lyckliga (men icke desto mindre döda) djur? I lagoma mängder och alldeles lagom ofta. Ibland vill man ju faktiskt inte äta lycklig mat och jufsa i skog och mark utan hellre knapra turkisk peppar och dricka öl. Och då ska man ju göra det.

För ni vet väl att det är endast genom att följa sina nycker som man blir  en i sanning lyckligare, mer lyckad, snyggare, smalare, intelligentare och mer sympatisk person? Det kom jag fram till under de sista kilometerna i spåret idag. Det är då man tänker de klokaste tankarna för då har liksom alla kassa tankar ramlat ut så att de smarta, bra tankarna får fäste.

Annonser
Taggad , , , , , , ,

2 tankar om “Moppesanningar och andra funderingar

 1. Anette skriver:

  ”frigående maniskt lyckliga hönor” – där fick jag upp en skojig bild i huvet =D
  Jufsande betyder på mitt modersmål norrländskan något helt annat men det är också en form av träning så varför inte 😉
  Gillar dina krönikor starkt!!

  • pux65 skriver:

   Tack! Det är kul att nå ut. Jodå, tror mig hört alternativ användning av ”jufsa”. Ett lite småmysigt ord, vilken innebörd man än väljer att ge det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: