Det är bara JAG som är kränkt!

Fotboll – ständigt denna fotboll… Jag blir så trött…

Det var match igår och det började väl helt okej. Lite gruffigt kändes det nog, men under kontroll. Killarna är ju 13-15 nu och de jobbar med sina attityder, sin positionering, sina hormoner och med sin identitet i största allmänhet och det… ja, det är rätt brötigt helt enkelt. Att sedan dessutom krydda matchen med lite inslag av rasistiska tillmälen gör ju bara det hela så mycket mer je nais sais quoi…. Idiotiskt kanske?

Det är irriterande och ledsamt att behöva se detta evinnerliga tjafsande med domaren. Spelare som får domslutet mot sig måste ju i 99 fall av 100 vara fullt medveten om situationen som föregått och – om de nu kan fotboll överhuvudtaget (vilket jag ibland undrar) – förstå varför domaren blåser. Men nej. Det ska slås ut med armarna och sväras och spottas och gruffas och hållas på.  ”Vaddå offside!” vrålas det i parti och minut även när det står klart och tydligt för varenda människa inom en mils radie att de varit det. Tror dessa enfaldiga gossar att de kommer att kunna övertyga domaren (och alla andra) om att han haft fel? Nej det är klart att de inte tror, de tar bara chansen att häva ur sig lite indignerade förolämpningar och nedlåtande tillmälen i största allmänhet. De är ju så kränkta av att någon tillrättavisat dem! Visserligen helt i linje med reglerna inom den sport de utövar men ändå…

I matchen igår förekom en hel del gnäll och klagomål på just domaren. En ovanligt bra domare för övrigt- de är inte alltid så himla lysande, och det kanske man inte kan kräva på den här nivån (jag är uppriktigt förvånad över att någon alls ställer upp som domare), och rättvis. En domare som dömde. Våra killar hade uppenbara problem med det. De tycker sig ha anledning att bestrida varenda domslut. Att uttrycka sig nedlåtande och med gester och kroppsspråk göra vad de kan för att förolämpa honom.

Mot slutet av matchen blev det bråk och en av våra killar fick släpas av planen av sina lagkamrater. Han hade fällt en kille, inte helt schysst, fått kritik för detta och omedelbart kontrat med ”Jävla svenne!” varpå motspelaren drog till med ”Jädra neger” och sedan var konflikten ett faktum.

Men det var tydligen bara uttrycket ”jädra neger” som var kränkande… Att han som fick det slängt efter sig precis innan sagt ”Jävla svenne” räknades liksom inte. Alltså – jodå, vi är nog några stycken som tycker att det är precis lika illa – men killen som sade det, HAN anser inte att det är tillnärmelsevis lika illa när han förolämpar någon som när de ger igen med samma mynt.

Och hans lagkamrater tyckte förstås också att han fått utstå något alldeles rent fruktansvärt! En ”svenne” från finkvarteren som kallat en av deras” brorsor” för ”jävla neger”… oförlåtligt. Det high fiveades och ryggdunkades, knytnävar knöts och viftades med och det hölls på…

Den oerhört kränkte unge ynglingen hade ju själv startat fighten. Hans uppträdande och hans uttalanden dröp av förakt för såväl motspelare som domare och det fanns inte ett uns av vilja till samförstånd och idrottslighet i hans beteende. Och så hände det; han fick en rasistisk, nedlåtande förolämpling slängd (tillbaka) i ansiktet och det kan man bara lösa med slagsmål. Hans närmaste lagkamrater var lika förolämpade. Kollektivt kränkta och redo att ta fighten… som ju då aldrig hade seglat upp över huvud taget om de inte hade initierat den genom sina egna handlingar och uttalanden.

…uuuurk…. jag blir så trött.

Jag är trött på dessa kränkta unga Zlatan-wannabees som tror att universum kretsar kring dem och att de har all världens rätt att uppträda hur som helst mot vem som helst. Att de anser sig ha rätt att kränka och förolämpa men nästan börjar lipa när någon ger igen med samma mynt. Kränkta unga grabbar som anser att alla dessa människor som arbetar ideellt – eller nästan gratis – för att ge dem en meningsfull fritid inte är värda mer än deras förakt. Ynkligt.

Vi kräver av de som blir medlemmar i vår förening att de ska uppträda idrottsligt samt vilja utöva den sport föreningen bedriver. De ska ha respekt för sportens regler och de utövare de möter.  Ingenting annat. Hos oss handlar det om fotboll. Om man inte vill spela fotboll – dvs inte följa de regler som per automatik följer med (offside, flest mål vinner o.s.v. inga konstiga grejor…) – så ska man inte söka sig till oss.Vill man hellre slåss så finns det andra föreningar att vända sig till.

Och vill man bara uppföra sig som ett arsle i största allmänhet så är ju det faktiskt en syssla som går alldeles utmärkt att utöva utan att tillhöra en klubb eller en förening.

Jag hör om unga killar som väljer att lämna fotbollen, trots att de älskar sporten,  för att attityderna och stämningarna ofta är så aggressiva och obehagliga. Jag hör om lag som väljer att flytta ner en serie för att slippa möta vissa lag. Jag hör om matcher där spelare misshandlas och där polis tillkallas nästan mer som regel än undantag och jag undrar; ska det verkligen få fortsätta?

Annonser
Taggad , , , , , , , ,

4 tankar om “Det är bara JAG som är kränkt!

 1. Oscar skriver:

  jag tänker så: vad fan är det som händer? Helt rätt av personen som kontrade. Kan tänka mig att det blir en del löjlig jargong. Underhållande som vanligt 🙂

 2. Victor skriver:

  Lösningen är enkel. Sätt dom på en segelbåt kör ut dom i hårt väder och voilà så är det klart.

  • puuux09 skriver:

   Jag tror det testades för många år sedan. Projekter fick massiv kritik. Vet dock inte om det gjorde ngn nytta i slutändan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: