En ensam gammal man

Det har varit ett larm som ljudit genom området vid några tillfällen nu. Det är som ett billarm, fast mycket, mycket högre. Det är så högt att det är svårt att avgöra varifrån det kommer. Vi har stått på balkongen och tittat villrådigt i olika vädertreck – Kommer det därifrån? …eller därifrån? … sedan har vi skakat på huvudet och gått in och stängt allt som gått att stänga för att i möjligaste mån hålla oväsendet borta.

I eftermiddags ljöd larmet igen. Sent på kvällen då vi kom hem från en sen match höll det fortfarande på. Eller kanske igen?

Sönerna blev lite oroliga. D.ä visste att larmet kom från ett litet ödsligt hus längst ner på gatan över vägen.

Så jag ringde 11414, Polisen, och påtalade larmet.

– Ja, det är ett villalarm. Det bor en ensam gammal man i det där ödsliga lilla huset i slutet av gatan på andra sidan vägen. Ett ungdomsgäng roar sig med att gå och kasta sten på hans hus för att sätta igång larmet. De har gjort det några gånger nu…

…larmet upphörde. Mitt samtal med polisen likaså. Jag berättade för sönerna vad jag fått veta och deras bestörning var stor.

– Varför gör de det? Är det inte hemskt för den gamle mannen?

– Jo, det är nog hemskt för mannen. Jag vet inte varför de gör det. De är elaka. Och dumma.

– Men kan inte polisen ta dem då?

– Polisen har nog inte resurser att sätta in hos en gammal man som om och om igen blir trakasserad. Det här gänget är nog redan långt borta innan polisen hinner dit. Om de ens åker dit…

– MEN SÅ FÅR DET JU INTE VARA! Stackars den gamle mannen. Hoppas att han flyttar så han får vara i fred…

– Mmmm. Men helst vill man ju att folk ska få vara ifred. Den gamle mannen kanske har bott i det lilla huset i hela sitt liv. Han kanske har massor med minnen där. Han har kanske sina vänner i närheten och om han är sådär gammal kanske det är för besvärligt med en flytt.

Vi diskuterade den gamle mannens möjligheter ett tag, vad polisen borde göra och hur otroligt elaka de här människorna är som gång efter annan går och bråkar med en honom.

Det är så svårt att förklara varför människor gör elaka saker. Det finns liksom ingen förklaring som duger.

Det för tankarna till pojkarna som så gravt misshandlade den äldre mannen i kortedala. Varför? Det förklarar liksom inte någonting att mannen var arg på ungdomarna för att de härjat med hans hund – för en så våldsam och grov misshandel borde det rimligtvis ha krävts något mer. Att de var hotade till livet… Men det var de ju aldrig. Inte ens i närheten. Och vad skulle de på hans hund att göra från början? Vad fattas de här människorna? Hur störda är de och varför blev de sådana? Jag fattar inte!

 

 

Annonser
Taggad , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: