Som en scen ur en Tati-film

Vi var 17 stycken som reste den senare turen ner till frankrike häromveckan. Vår flight blev dessutom försenad. Vi missade näääästan anknytningsflyget i Frankfurt och tvingades springa genom hallarna för att nå planet. I början av vår vilda rush hade vi ingen aning om att vi skulle komma att tvingas hålla samma vilda tempo förbi ca 40 gater… Det kändes som ett par tre kilometer. Minst. Jag höll ett öra på lut för att se till att vår knäopererade kollega hängde med; klabonk, klabonk, klabonk… lät det när han skuttade fram på sina kryckor och det nästan kändes hur huden på hans armar nöttes bort.

Men vi hann.

Väl framme vid hotellet gick vi på gemensam middag. Våra kollegor från första turen var redan i restaurangen men vi fick inte plats hos dem. Vi 17 placerades i andra änden av lokalen. Vi var lite slitna och väldigt, väldigt hungriga. Vi stackars nordbor är inte vana att vara utan mat ända till framåt åtta-nio på kvällen. I alla fall inte jag.

Servitören gav genast upp alla försök att få ihop vår beställning och en av våra franska kollegor kom över till oss för att hjälpa till. Det faktum att denna franska kollega talar en inte fullt utvecklad svenska och att menyn kanske inte inhöll de allra vanligaste orden man får lära sig hos SFI gjorde tolkningsuppdraget lite invecklat.

Han höll menyn i ena handen och masserade sin panna med den andra. Han tittade upp på oss och sa; ..okey… öhh. Oui. …ére is two starters – okey? Han tittade på oss med ögonbrynen uppdragna någonstans i hårfästet och förtydligade frågan lite genom att vispa lite lätt med handen som höll menyn.

Våra 17 ögonpar följde honom uppmärksamt och vi nickade och hummade… mmhmmm, yeas. Two starters?

Okey. One is …öhhh… like a paté. It is a paté! Oui. With cornichons, okey? And the other one is…. it is a… Well. The other one is not a paté. Okey?

Vi mumlade och nickade att vi förstått. Fast hälften av oss hade inte hört och de som hade hört kände sig ändå lite förvirrade.

So! Now we órdör…. ó wants the paté (with cornichons) put your hands up, fortsatte vår kollega och tittade uppfodrande på oss.

Vi var väl en sådär 12-15 stycken som räckte upp en hand samtidigt som vi tittade frågande på varandra. Skulle vi? Hade vi förstått saken rätt?

Ah, okey – and now; How many wants the not paté – put your hands up!?

…öhh..? Hur var det nu… skulle man räcka upp handen eller inte… vad var det han frågade förresten?

Av oss 17 vid bordet så var det ca 23 stycken som valde att äta den första förrätten och ungefär 2 som satsade på alternativ 2. Ytterligare 3 föredrog att ta efterrätt istället. De som satsade på efterrätt ville ha cremé brulée varpå de förstås serverades en fikonkaka med vitlökscreméfraishe. När vi väl kommit så långt som till efterrätten verkade det helt logiskt för allt hade lindats in i en befriande rödvinsdimma vid laget. Rödvinet flödade vid vårt bord för vår värd för kvällen ansåg oss behöva det efter våra strapatser.

Det var en väldigt, väldigt rolig middag och den påföljande avslutningen i hotellbaren gjorde inte kvällen mindre minnesvärd.

…eller jo, det gjorde den förstås. Men det är en annan historia.

Snart är det firmafest igen och även om den ska äga rum här hemma så har jag högt ställda förväntningar. Det är ändå något i vår företagskultur som göra att vi kan skapa ett så härligt, förvirrat kaos ur nästan ingenting. Lite magiskt faktiskt. Men så får vi ägna en stor del av vår arbetstid till att trolla med knäna också så helt konstigt är det väl inte.

Ha en skön kväll. Godnatt.

Annonser
Taggad , , , , , , , ,

One thought on “Som en scen ur en Tati-film

  1. carlhenrys skriver:

    tur att du tränat så idogt , kapplöpningar med flyg är ansträngande. betr. menyn trodde jag att du behärskade fransosiska som ditt eget modersmål.dock–vinet lade tydligen en förlåtande dimma över ev. missförstånd och hungern är den bästa kryddan//kram pa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: