Jajamensan det är kristallklart! …eller?

Det är lite spännande det där hur man kan uppfatta en och samma situation på så fundamentalt olika sätt. Att alla inblandade är rörande överens om att de är överens och allt är väldigt logiskt och tydligt och till och med självklart. Plötsligt visar det sig att så inte alls är fallet! Man var inte överens! Man går från att ha klara mål och en tydligt utstakad väg till att sitta ensam ute i en liten jolle när dimman rullar in en tidig höstmorgon. Hallå? …hallå… Hörs jag? Talar vi samma språk? Var vi på samma möte? Är det någon som har sett mina hummertinor?

Det visar sig gång på gång att kommunikation – hur tydlig och pedagogiskt upplagd den än är – är överskattad. Det finns alltid utrymme för feltolkningar och vanföreställningar och gammal hederlig förvirring som försvårande komponenter. Oviljan är inte heller att underskatta.

Ibland blir nätet överbelastat och det uppstår kortslutningar på linjen. Ibland har systemet flödat över och autodeletat sig själv. Och ibland vet jag faktiskt inte riktigt vad som händer. Men rätt ofta händer något och det är inte nödvändigtvis negativt – även om det kan uppfattas så just då. Att tvingas revidera och gå igenom sina planer igen kan leda till förbättring. Fast det är klart, det kan leda till förbittring också… åtminstone initialt.

Man får inte vara rädd för förändring, men om man ständigt är stadd i förändring så är risken stor att inget någonsin blir slutfört. Det som var sant igår behöver inte vara sant idag, men det behöver inte vara 100% osant heller… Det finns alltid nyanser.

Även om kommunikation är överskattat – om det nu är det, jag vet faktiskt inte – så är det ändå ett väldigt bra verktyg när man försöker komma överens om något. Om man verkligen vill det, alltså inte bara försöka pådyvla någon annan sin egen övertygelse, då är det bra att kommunicera. För att det ska bli kommunikation krävs minst två parter; en talar och en lyssnar. Växelvis. Det där med växelvis är själva essensen för om det inte växlas så förvandlas kommunikationen till monolog och det är sällan vägen till konsensus. Det kan vilken diktator som helst intyga. Men det är säkert både effektivare och snabbare.

Jag vill gärna vara överens. På riktigt. Alltså om samma sak allihop. Det blir roligare då. Och lite enklare.

Vinden viner regnet slår,

att höst är här du nog förstår.

Jag har fleecfilt, te och mackor,

och det går minsann inte av för hackor!

Godnatt.

Annonser
Taggad , , , , ,

2 thoughts on “Jajamensan det är kristallklart! …eller?

  1. Erika skriver:

    Kristallklart kommunicerat, jag förstår precis. /E

  2. puuux09 skriver:

    Oh, det gläder mig E.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: