Spa är en ren svennegrej

Var på spa med maken i helgen. Har varit på en del spa (span, spas, spaer…?) nu och slogs plötsligt av insikten om att det är här med spa är en ren svennegrej.

Det finns fyra grupper av spa-gäster:

1. Det gifta medelålders svenne-paret

2. Mor-dotter paret. Åtminstone en av dem är medelålders. Skulle säga att dottern är ca 30-40 och modern runt 50-70. Blonda och blåögda.

3. ”Tjej-gänget” som består av medelålders tanter. Svenska. Bokklubben bokklubb skulle passa in perfekt. Utom T som är italienare och rent utseendemässigt skulle avvikit lite grand…

4. är en icke-typisk grupp. Eller snarare en undergrupp, för den förekommer bara på party-spana: Grabb/gubbgänget. Dem kan du se i t.ex Tylösand. Där känns de lätt igen på sin förkärlek att under vilda vrål och hyfsad berusningsgrad hoppa kanonkula i jacuzzin. Detta ackompanjerat av de medelålders tanternas ogillande och förfärade blickar.

Maken och jag faller in i den största gruppen – kategori 1. Vi som är medelålders, lever medelsvenssonliv i villaförort, kör volvo-liknande bil (säker, rymlig, nyservad….) och har medelmånga barn. Vi är medelblonda och blåögda. Vi är så medel så man blir nästan rädd.

Jag har aldrig reflekterat över hur homogen spa-gästen är förrän igår kväll när vi gick in på restaurangen. Här sitter bara blonda, medelålders människor! I en restaurang som är dekorerad  till att se ut som en småbåtshamn på västkusten med sjöbodar, bryggor och måsar. Som en illustration till en Taube-visa! Är vi med i en film eller?

Det gör mig förstås inget. Jag känner mig helt okej i en folksamling där alla ser ut mer eller mindre som mig själv. Men det är lite underligt… Eller?

Jag trodde ju annars att några av våra stora invandrargrupper hade långt mer utvecklade spa-traditioner än vad vi svenskar har. Turkiskt bad, finsk bastu, japanska ritualer… Varför driver de inga spa i sverige? Kvoten för pizza-bagare borde ju varit full för länge sedan.

Kan det vara så att våra svenska spa-anläggningar har missat alla målgrupper utom just de medelålders, medelsvenssoniga supersvennarna? Det måste ju finnas jättemycket att jobba med där! Eller vill de inte ha dem?

Jag har förstås bara varit på sex av sveriges alla spa; Tylösand, Varberg, St Jörgen, Smögen, Stenungsbaden och Bokenäs så helt hundraprocentig koll har jag förstås inte. Av dessa sex spa så var det bara på Stenungsbaden och Tylösand som grupp 4 förekom. På de andra var det grupp 1-3 nästan uteslutande. Det var faktiskt ett grabbgäng på Bokenäs trots att där inte finns något nattliv, men denna lilla förskrämda skara var så okaraktäristiska att de knappt kvalifierar sig som grupp 4. Fast de passar ännu sämre in i de andra grupperna…. Fem män, visserligen rätt bladiga men lågmälda. Inga kanonkulor, ingen som kräktes i jacuzzin eller spillde öl i bastun. En av dem somnade i soffan innan middagen, men herregud – det kunde ha hänt mig också. Man blir lite trött av att spaa.

När vi var i Kina i somras unnade vi oss ryggmassager och fotbehandlingar vid flera tillfällen. Vi talade då om hur kloka de är som har den sortens personlig omvårdnad som en naturlig del av vardagen, medan vi i sverige så sällan tar hand om oss på det viset.

Istället för den här vardagliga, återkommande omvårdnaden så satsar vi stort och kör en superhelg om året istället. Vi åker iväg och unnar oss himmelriket i två dagar – sköna behandlingar, timmar i olika pooler, bastuar, aromterapier och lyxig mat.

Varför är det bara vi? Vad gör de andra? Har jag missat något?

stenungsbaden 003.JPG

En studie av min medelålders medelsvenssonfot, komplett med Hallux vallux (eller vad det nu heter…)  när den spaade på Stenungsbaden i vintras.

Vi hörs.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: