Smalt är snålt och brett är trevligt!

I fotbollsklubben finns en fraktion som anser att vi skall satsa ”smalt”. Få fram ett vinnande lag och gå upp i de högsta serierna. Vi skall satsa på talanger…

…och så är det den andra fraktionen. De som vill satsa brett. Alla skall vara välkomna, alla skall få spela, alla skall få delta utifrån sina möjligheter och förutsättningar.

Den breda fraktionen vill förstås också vinna, men inte till vilket pris som helst. De vill först och främst att alla skall få spela fotboll och ha roligt. Lära sig lagspel och sammanhållning. Uppleva idrottsliga med- och motgångar. De vill få fullt i klubbens alla årskullar för då kan de mest ivriga spelarna få prova på att spela med de lite äldre för att få en större utmaning. De tror att om alla  vara med så är det lättare att attrahera nya barn till klubben, och att behålla dem. Och om det finns många barn, och om alla får vara med och utvecklas i sin egen takt – då finns chansen att få uppleva såväl bolltrollare som totala bolldyslektiker och kanske att dessa kan ha stor glädje av varandra några år i vår klubb.

I den smala fraktionen vill de handplocka de som skall få vara med. Problemet – som de inte ens vill erkänna att det finns – är att det finns inga att handplocka… Det står ingen kö av flickor och pojkar utanför klubbhuset och knackar på. Det droppar in någon då och då, och dessa är varmt välkomna i nästan alla våra lag. …nästan. För det finns ju det här laget som väljer att tacka nej och skicka iväg dem. …om de inte är talangfulla nog….och det kan tydligen dessa män (för de är män) avgöra med några kritiskt granskande blickar.

Jag har inga problem med elitsatsning. Jag tror bara att om man skall satsa på det sättet så behöver man en stabil grund att stå på. Man behöver t.ex en stab av väl utbildade tränare, en genomarbetad plan på hur utvecklingsarbetet skall se ut, en bra anläggning o.s.v. Man behöver också en massa talanger. Pengar hjälper också till… Jag är inte heller helt övertygad om att de bästa spelarna alltid har nått sin fulla kapacitet på grund av specialsatsningar… Men jag är inte emot.

I vår lilla klubb har vi några få, knappt fulltaliga, lag. Vi har några grundutbildade tränare, men mest schyssta mammor och pappor som ”ställer upp”, vi har en klubbstuga men ingen plan… Vi har inte så mycket pengar, men tillräckligt för att förse våra lag med material och matchkläder samt platser att träna på.

Vi har ett A-lag som det kanske inte direkt slår gnistor om, men det är det A-lag vi har… Inga talanger som står och bankar på den dörren heller. Zlatan verkar ha annat att göra.

Diskussionen i föreningen är levande och åsikter stöts och blöts. Det är många som tycker och anser men dessvärre är det ofta alldeles för få konkreta idéer. Det kommer nog.

Tills vidare kör vi på. Våra lag utvecklas och våra tränare och vår styrelse likaså. Och tillsammans gör vi faktiskt något bra! Vi håller klubben levande och vi tar emot en massa ungar. Vi skapar nätverk mellan föräldrar, vi, som ofta själva behöver både hyfs och fostran, fostrar unga människor till någorlunda bra lagspelare och ofta väldigt bra kamrater. Vi erbjuder dem en bra fritidssysselsättning. …och de oss…

Tänk att fotboll är så mycket mer än fotboll.

Det hade jag ingen aning om när jag började som bullbakande lagmamma en gång i tiden.

Annonser

One thought on “Smalt är snålt och brett är trevligt!

  1. unifyme skriver:

    Skänk bort gamla saker och ting som du inte behöver på iLoveGratis.se-Eller hitta massor av prylar som andra skänker bort.http://iLoveGratis.se/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: