Rasism i alla dess former

Tänk så obehagligt att få sparken dagen innan sista arbetsdagen före semestern?! Sån’t kan ju verkligen förstöra hela ledigheten. Och tänk så sorgligt om det sker sådär lite i smyg så att ingen får en möjlighet att säga ”Hej då, Lycka till, vad tråkigt, vi kommer att sakna dig…”.

Jag har hört talas om att det finns chefer som bara vill ha unga, storbystade blondiner i sin stab. Om det är på det viset så är det plötsligt inte alls konstigt om 57-åriga, mörkhåriga kvinnor får sparken bara sådär. Och plötsligt inser man också att kompetens, närvaro, lojalitet, anställningsår och andra, som man hittills trott, viktiga kriterier inte alls väger särskilt tungt.

Tänk bara.

Häromkvällen berättade jag att min sons cykel hade blivit stulen. En person i sällskapet utbrast då: ”Jaha, förmodligen utlänningar.” Jaha. Jo, det kan det ju för all del ha varit. Det verkar ju helt osannolikt att en infödd, blond, blåögd svensk skulle ge sig till att stjäla en cykel… eller?

Fast i mina öron lät det faktiskt lite rasistiskt. Jag är född och uppväxt på en liten ö i skärgården där det knappt fanns en enda invandrare och där stals det cyklar i parti och minut. Och inte alls bara sådär lite gemytligt att man ”lånade” cykeln och parkerade den lite längre bort – oftast  slängdes den i sjön från någon bro visade det sig när det draggades med jämna mellanrum.

Någon uttryckte bestörtning över att jag lät min son bo över hos en kurdisk lagkompis, för det vet man ju hur irakier håller på med sitt kvinnoförtryck och sitt hedersvåld. Det finns all anledning att diskutera och fördöma dessa avarter, men att bara grovt utgå från att alla irakier utan undantag beter sig vidrigt är både osakligt och direkt förolämpande. Sonens kurdiske vän och hans familj är härliga människor. Vänliga, ansvarsfulla, humoristiska och väldigt bra på att laga mat. De är det. Det finns även helt vanliga svenskar som är precis lika vänliga, ansvarsfulla, humoristiska och bra på att laga mat. Och det finns både kurder och svenskar som är riktiga as.

Och det finns en jädra massa människor från all världens håll och kanter som absolut inte kan laga mat. Många av dem jobbar dessvärre på lunchrestauranger…

Det är så tröttsamt med fördomar. (Förlåt mig alla lunchrestaurangarbetare – jag raljerade lite bara.)

Bedöm människor utifrån hur de är, inte utifrån hudfärg, religion, ålder, kön, klädsel, hårfärg, vikt eller socialgrupp. Ge dig själv chansen att lära känna människor som inte är exakt som du. Vem vet, du kanske lär dig något nytt och kanske till och med får trevligt under tiden.

Annonser

2 thoughts on “Rasism i alla dess former

  1. imsy skriver:

    På min gata bor folk från världens alla hörn. Det är väldigt trevligt! Särskilt när det vankas bröllop eller annan fest och de klär sig i sitt hemlands dräkter och spelar exotisk musik.

  2. Helén skriver:

    BRAVO, som vanligt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: