Varför blir det så här?

Jag blir så trött! Och arg! Och uppgiven.

Det var paret som skilde sig. För att han var otrogen, sa hon. Tråkigt. Han var ju så himla trevlig. Hon var däremot lite sur. Rätt ofta. Kanske därför han var otrogen…

Sanningen var den att han misshandlat henne, förnedrat henne, förföljt henne och hotat henne i flera år. Till och med slagit det äldsta barnet – då åtta år!

Sedan skaffade han sig en älskarinna vid sidan av. Han trodde inte att hon skulle gå, men det blev den förlösande faktorn. Där hade hon något konkret att skylla sitt misslyckade äktenskap på. För hon ville inte berätta om det där andra. Det skämdes hon för.

Hon skämdes. Inte han.

Han trodde att han skulle få henna att stanna om han dumpade älskarinnan. Det gjorde hon inte. Hon flyttade. Han dumpade älskarinnan i alla fall och började förfölja exfrun. Stod utanför hennes jobb. Stod utanför hennes lägenhet. Försökte använda barnen som bollträn i den allt sjukare kampen att få henne tillbaka.

En natt klättrade han upp för stuprännan och in på hennes balkong…

Då ringde hon polisen.

Efter deras skilsmässa hade jag inte så mycket kontakt med vare sig mannen eller kvinnan. Vi flyttade från kvarteret. Våra barn lekte inte längre.

Det är tre år sedan nu.

De senaste månaderna har det lugnat ner sig. Hon träffade en annan. En hon vågat berätta för, en som stöttar henne och finns där när exet dyker upp. Om han dyker upp.

Han har också träffat en annan. Det gör att han håller sig borta från exfrun.

Stackars hon den nya. Skall hon också behöva bli ett offer? Eller är det någon som tror att han har förändrats? Det tror inte jag. Om han inte fått hjälp.

Vi måste lära oss att se rätt problem. En kvinna som blir slagen är inte den i förhållandet det är fel på. Det är mannen som slår. Det må så vara att kvinnan gång efter annan hamnar i förhållanden där hon blir slagen, men det är fortfarande den som slår som gör fel.

Alltför ofta hamnar fokus på offret. Om inte hon hade…

Om inte han hade slagit så hade hon inte blivit slagen. Så är det.

Annonser

3 thoughts on “Varför blir det så här?

  1. erviluca skriver:

    Precis! Det är ALLTID mannens fel när han slår! Alltid. Och skyller han ifrån sej är han bara patetisk! Det är synd att kvinnor skäms för att de blir slagna, och att så många säger ”JAAAG skulle minsann gå efter första slaget” som om dom var bättre…INGEN ska säga något innan den gått i den andres skor s a s….

  2. cattis skriver:

    Been there, done that…

  3. Pux skriver:

    Åhhh jag vet C! Tack och lov att du inte stannade där. Inte för att han inte försökte…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: