… och till grillad korv får det bli en cabernet sauvignon…

… allt vinprovande börjar att ge utdelning.

I går kväll hade vi en liten improviserad vinprovning för att vi tycker att det är så himla kul att försöka lista ut vad vi dricker. Varenda gång vi dricker något. Vi åt grillad korv, ty värdfolkets kök är i utbytnadsfas och erbjuder för närvarande inga möjligheter till matlagning över huvud taget.

Nu är det ju som väl är väldigt gott med grillad korv, så det är inte alls något beklagande från min sida – jag vill bara berätta för er vad vi åt till de viner vi provade.

Vi bidrog med varsin flaska rött som vi nogsamt kamoflerade i folie, och sedan printade vi ut beskrivningarna av vinet från systembolagets eminenta sida. Barnen parkerade vi framför tv:n med snacks en masse.

Två viner. Fyllighet, strävhet och sötma visade likadana cirklar på de båda vinerna, ett var en syrah/grinasch och det andra en cabernet sauvignon. Ett var 13% och det andra 15%. Det ena passade till lamm och nöt och det andra till lamm, nöt och gris.

Det ena var djupt blårött och det andra var mörkrött.

Vi luktade, snurrade, luktade igen och tog en liten sipp. Lät vinet cirkulera runt i munhålan medan vi med kloka miner mmmm:ade och nickade lite lätt. Mmmhmm.

Proceduren upprepades. Sedan var vi alla klara. Ettan var caberneten och tvåan var syrahn. Alla överens. Klockrent. Inget snack. Piece of cake som amerikanarna säger.

Avtäckte flaskorna och visst hade vi rätt! Jippi!

Vad tog vi det på? Färgen sa någon, lukten sa en annan, smaken ytterligare en. Alkoholprocenten sa jag. Ojojoj vad enkelt.

Sedan högg vi in på korven. Tog ett bett. Tog en klunk. Tog ytterligare ett bett. Och ytterligare en klunk.

Caberneten passar bäst enades vi nästan omedelbart om. Väldigt bra. Kan vara bra att ha i minnet inför nästa grillsäsong – välj en cabernet sauvignon. Funkar fint. Om du grillar korv i alla fall.

Vi har haft några vinprovningar nu. Några år tror jag minsann att vi har hållt på, vill minnas att några av medlemmarna varit gravida sedan vi började t.o.m. och eftersom de yngsta barnen nu är tre år så. Ja, ni kan räkna själva.

Skönt då att det börjar ge utdelning, allt det här granskandet och sniffandet, smakandet och mumlandet. Full pott utan minsta tvekan. Det måste  väl tyda på att vi lärt oss något. Eller var det bara tur?

 

p.s. Barnen vill också gärna förkovra sig under dessa träffar och har hittills provat cola, sylt, ahlgrens bilar och jag minns inte vad. Nästa gång skall de i alla fall prova paprikor med förbundna ögon – en grön, en gul, en röd och en orange. Nästan svårare än att knäcka viner…. d.s

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: