Stor skandal!

En av kusinerna i gamla landet skildes plötsligt i vintras. Hmmm, sa vi – varför nu, efter 30 års äktenskap? Har det hänt något?

Nej. De hade olika intressen fick vi veta. Olika intressen? Helt plötsligt efter 30 år? Hon har ju alltid gillat att skapa konstverk i lera och han har gillat att fotografera. Han har varit en glad festprisse och hon har varit mer sparsmakad, men vid de tillfällen hon festad inte blivit direkt glad av det. Snarare då rätt depressiv och långrandig. Så har det ju alltid varit. Olika som havregröt och rysk kaviar, men ändå harmoniska tillsammans. Trodde vi.

Så fick vi veta att det hade inget alls med deras intressen att göra. Eller jo, snarare då att de gillar samma saker. Han gillar kvinnor och det gör hon med…

Så kan det gå när man gillar samma saker. Kanske bättre att värna olikheterna trots allt.

Lite komiskt att kusinen trodde att vi inte skulle få veta. De bor i ett pyttelitet samhälle där öppenheten och frisinnigheten har stora framgångar att skörda.

Så tragiskt alltihop. Att hon levt i strid med sin sexuella läggning hela sitt vuxna liv. Att han levt med en kvinna som rimligtvis inte älskat honom på samma sätt som han älskade henne. Att deras nu vuxna barn känner sig helt förvirrade.

Så komiskt med all efterhandskonstruktion. Att detta minsann ”anats” och att  man nu minns att ”hon har tafsat på kvinnor”. Under de trettio år som gått har det aldrig yppats något om dessa aningar. Ingen har blivit tafsad på själv, men vet att det har skett. Säkert…

Det är naturligtvis sorgligt på många sätt, men vilken lättnad att hon äntligen bejakat sin läggning och klivit ut ur garderoben. För henne och för kusinen. Först nu kan de gå vidare med sina liv. Barnen? De är gamla nog att ha egna liv. De får leva med skammen tills de lär sig att det inte finns något att skämmas för.

Kanske att det lilla samhälle där de lever och bor kan ta ett litet steg mot ökad tolerans och vidsynthet nu när de fått ett eget ”Eva &Efva”-par. Jag hoppas det.

Annonser

2 thoughts on “Stor skandal!

  1. Andromeda skriver:

    Så tragiskt egentligen att ha levt ”fel” liv SÅ länge. Men bättre sent än aldrig…

  2. Åh så skön läsning! Jag skriver ju delvis om gaykärlek i mina böcker och jag lever i ett ganska litet samhälle där trångsyntheten inte är något nytt fenomen, det tisslas och tasslas osv.Om att bo på en liten ort kan man säga att det finns både plus och minus. Plusset är att människor ganska fort märker om grannen saknas (är död), medan man i större städer kan ligga död i månader utan att någon tar notis innan det stinker tillräckligt… 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: