En stilla decemberbön…

Kära någon i himmelens höjder, hör min vädjan om sunt förnuft och god hälsa ända fram till jul. Låt förnuftet styra, såväl klappköp som matförberedelser, ty då skola vi överleva ändå in januari utan panikångest inför alltför vidlyftigt spenderande och utmattningssyndrom.

Låt oss ha i minnet hur mycket en magsäck rymmer, och låt oss för Guds skull inte inbilla oss att dessa magsäckar helt plötsligt en dag rymmer tusenfalt. Ty det göra de icke… Dessa stackars magsäckar tvingas återuppleva samma skinka, janssons och ris á la malta flera gånger per dag, i flera dagar, efter jul. Och det är till glädje för ingen.

Barnen, de som tvingas bära skulden för en stor del av vårt slöseri, kan icke ha mer än roligt. När de äro nöjda och glada så äro de nöjda och glada. Deras glädje kan icke pressas högre upp på glädjeskalan med ytterligare en gåva, ytterligare en strut karameller, ytterligare ett tomtebloss i granen.

Möjligtvis kan dessa barn drabbas av hyperaktivitet och akut tandvärk i stället.

Låt oss tänka rationellt och logiskt hela vägen, ty då kommer frid och fröjd att fylla våra sinnen. Tvinga inte på dina gäster dina tradtioner, ty de kanske helst vill slippa. Låt oss slippa bli besvikna över att barnen, precis som alla andra dagar på året, äter på 30 sekunder och förlorar tålamodet över att tvingas sitta kvar efter ytterligare 30 sekunder. Har vi hetsat barnen med JULAFTON i över en månad så är det inte särskilt lätt att sitta still då den äntligen infinner sig.

Låt oss ha såpass mycket hjärna kvar att vi förstår och accepterar detta med vänlighet och ro. Ty barnen behöver få utlopp för all sin längtan och sin uppskruvade förväntan.

Förtydliga för oss att dygnet även i december består av blott 24 timmar, och vi kan icke förlänga dessa dygn hur gärna vi än vilja. Kapitulera och tänk om. Sänk ambitionsnivån eller köp in hjälp – ty de jular det talas så sentimentalt och gråtmilt om kan icke uppstå utan en ideell hemhjälp eller en tjock plånbok. Om du icke besitter dessa ting så sörj gärna en stund, men tag sedan tag i verkligheten och gör det bästa utifrån just dina förutsättningar.

Vägled mig så att jag lyckas välja ut några få, smakharmonierande favoriter till julbordet och att förvandla dessa till smaksensationer för gommen och fröjd för ögat.  Hjälp mig att tänka smart och led mig icke in på löjeväckande mängder med köttbullar och prinskorvar, ty dessa är inget annat än just köttbullar och prinskorvar, om än med en kungakrona i ändarna.

Guida mig så att jag, när julen äntligen kommer, har krafter kvar och lust till samvaro med nära och kära. Ty det är det som är det stora och fina med julen – glädjen över att få vara tillsammans. Med lite god mat… och glögg… och pepparkakor, knäck, skumtomtar, köttbullar, dopp i gryt…

Hjälp mig, snälla någon, att behålla förståndet även i denna gråa, regniga vintermånad!

Annonser

One thought on “En stilla decemberbön…

  1. Helén skriver:

    Halleluja, AMEN..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: